Fysiotherapie Brugge

MET BEHULP VAN MANUELE THERAPIE KUNNEN ALLE KLACHTEN VAN HET BEWEGINGSAPPARAAT BEHANDELD WORDEN.

  • Heeft u pijn in uw rug of uw nek die uitstraalt naar uw benen of armen?
  • U hebt een lumbago, een hernia of bent wakker geworden met een stijve nek?
  • U sukkelt met een tenniselleboog, een ‘frozen shoulder’ of vage knieklachten?

Met manuele therapie kan je stroeve gewrichten en spieren losmaken en zeurende pijn een halt toeroepen. Maar vooral (chronische) nekklachten en rugklachten kunnen met manuele therapie een halt toe geroepen worden.

Men werkt vanuit de filosofie dat het lichaam één geheel is. Er wordt dan ook altijd nagegaan of de oorzaak op de plaats van de pijn ligt of er andere factoren (mede)oorzaak kunnen zijn. Andere factoren kunnen bijvoorbeeld een anatomisch, fysiologisch, biomechanisch, neurodynamisch of organische oorsprong hebben. Maar ook het psychosociaal model wordt in deze context geëvalueerd. Specifieke mobilisaties en/of manipulaties kunnen dan aangewend worden om uw klachten zo adequaat mogelijk te verhelpen.

Door middel van gerichte en specifieke manipulaties (snellere kortere beweging) en mobilisaties (langzaam bewegen van of langere rek toepassen op gewrichten) worden uw klachten zo grondig mogelijk aangepakt. De manuele therapie vormt een ideale aansluiting op de artsendiagnose.

DE CURSUS SCMO OMVAT OSTEOPATHIE EN MANUELE THERAPIE IN COMBINATIE MET MYOFASCIALE RELEASETECHNIEKEN, KINESIOLOGIE EN KINESIOTAPING.

Deze SCMO opleiding is een must voor de behandeling en is een must voor elke (top)sporter die te kampen heeft met (recidiverende) sportletsels en/of rug- en nekklachten. Deze ‘hands-on’ opleiding slaat de brug tussen de klassieke orthopedische invalshoek en het Osteopatische en Manuele werk.

Een doorgedreven differentieel onderzoek leidt tot een nauwgezet behandelingsplan waardoor elke patiënt/atleet, dankzij de verschillende invalshoeken die deze behandeling te bieden heeft, optimaal geholpen kan worden.

 

ADEMHALINGSKINESITHERAPIE

Ademhalingskinesitherapie heeft als voornaamste doel de longen zo snel mogelijk vrij te maken van slijmen bij een acute of chronische aandoening van de luchtwegen (bv. bronchitis of bronchiolitis). Andere doelstellingen bij ademhalingskinesitherapie zijn het opheffen van een obstructie bij een normale ademhaling en het nastreven van een normaal ademhalingspatroon.

Hiervoor hanteren we de autogene drainage volgens Chevaillier. Tevens houdingscorrecties,  het correct leren ademhalen en inspanningen behoren tot de ademhalingskinesitherapie. Het reinigen van de bovenste luchtwegen via neusspoelingen en het aanleren van aërosol of puf  kunnen ook aan bod komen.

Ook patiënten met bv. mucoviscidose kunnen bij ons terecht. Bel voor afspraak 0476.351617

 

DRY NEEDLING

 

Dry needling gebruikt een ‘droge’ acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en die raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ’energie’ in het lichaam.

Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

 

 

Manuele lymfedrainage volgens Vodder 

 

is een zachte behandeltechniek die het lymfestelsel stimuleert en zo het overtollige vocht beter en sneller via de lymfebanen afvoert.

In normale omstandigheden is lymfedrainage een natuurlijke functie in ons lichaam maar deze kan verstoord worden door ziekte, operatie, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van lymfe manueel geoptimaliseerd worden.

 

KINESIO TAPING IS EEN METHODE UIT JAPAN WAARBIJ JE SPIERACTIVITEIT MEEHELPT BIJ HET HERSTEL VAN BLESSURES.

Spieren verzorgen namelijk mede de toevoer van bloed en de C02 afvoer van afvalstoffen door het lichaam. Het Medical Taping Concept gebruikt elastische tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel. Kinesiotaping is de langverwachte opvolger van het tapen met conventionele sporttape. Gewone sporttape heeft hoofdzakelijk als doel de bewegingsmogelijkheden van een spier of gewricht te beperken. De sporttape wordt hiervoor onder druk aangebracht, dit met nadelige gevolgen voor de bloedtoevoer en lymfeafvoer. Het herstel van een blessure duurt hierdoor onnodig lang.

Kinesiotaping maakt gebruik van elastische tape die anti-allergisch is. De rekbaarheid van de tape is vergelijkbaar met die van de huid, is waterresistent en kan makkelijk 5-6 dagen blijven zitten. Deze tape ondersteunt weefsels en gewrichten in hun functioneren en beïnvloed de receptoren van de huid. Hierdoor blijft de bewegingsvrijheid en de doorbloeding van het weefsel intact. De taping stelt het lichaam dus in staat om op een geheel natuurlijke wijze te bewegen, en zorgt zo voor een voortdurend herstelproces tijdens het werk of het sporten.

Dynamic taping is in tegenstelling tot de klassieke kinesiotape vervaardigd uit andere materie. Het is beweeglijk in vier richtingen, blijft langer kleven en wordt op een andere manier aangebracht. Het heeft als doel bewegingspatronen te vergemakkelijken en op deze manier pijn te verminderen.

 

Acupunctuur en TCG

Acupunctuur is een medische complementaire techniek, die historisch gezien haar oorsprong vindt in de Traditionele Chinese Geneeskunde, en waarvan het doel is een therapeutisch effect te bekomen door stimulatie van bepaalde specifieke punten op het menselijk lichaam met behulp van steriele naalden. 

In tussentijd werd de acupunctuur door het WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) herkent als een geneeskunde die evenwaardig is als de westerse-geneeskunde (de geneeskunde die wij kennen).

Acupunctuur is een oude Chinese behandelingsmethode, maar nog steeds up to date om mensen van hun pijn te verlossen, ziekten te genezen en gezonder te maken. De acupuncturist gebruikt hiervoor fijne dunne naaldjes die in het lichaam geprikt worden in de acupunctuurpunten. Dit zijn speciale plaatsen op het lichaam, die op de meridianen liggen. Pijn situeert zich altijd in een of meerdere meridianen. Door het aanprikken van de acupunctuurpunten wordt de energiestroom in de meridianen hersteld en verdwijnt de pijn. Bovendien zijn de meridianen met de organen verbonden waardoor de acupuncturist de mogelijkheid heeft de organen gezonder te maken, de immuniteit te verhogen, en geest en lichaam te harmoniseren.

Acu graph

 

Door middel van de AcuGraph kan de energie in ons lichaam (Qi) op een objectieve manier worden uitgemeten. De bronpunten van elke meridiaan worden door middel van een probe opgemeten, waarna de computer deze waardes analyseert en ze onmiddellijk visueel duidelijk in kaart brengt. De combinatie van de AcuGraph meting en de patroondifferentiatie door de therapeut zijn een perfecte aanvulling aan elkaar in functie van een efficiënte behandeling.

Op basis van deze meting op 24 punten kan via duidelijke grafieken de verdeling van energie aan de patiënt worden getoond. De meting kan makkelijk verschillende keren worden herhaald om op die manier de evolutie van de behandeling te volgen en te monitoren. Uit wetenschappelijk onderzoek toont een goede betrouwbaarheid van metingen die gebeurd zijn met de AcuGraph (link pubmed – Mist et al 2011)

De grafieken en verslagen kunnen eventueel worden doorgemaild naar uzelf of naar andere therapeuten worden doorgestuurd.

 

Info  en Acupuncturist Simon Francoo tel 0488/419994

Een gratis intake gesprek inplannen bij onze fysiotherapeut?

Vul dan onderstaand contactformulier in!